Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Χάλκη - Η ιστορία του νησιού

halki
Η ιστορία του νησιού της Χάλκης, για γεωγραφικούς λόγους, είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την ιστορία της Ρόδου η οποία βρίσκετε στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, Χριστιανισμού και Ισλάμ. Από τα πολυάριθμα ερείπια που έχουν βρεθεί στη Χαλκί (Χάλκη), μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι στα αρχαία χρόνια, ο πληθυσμός ήταν αρκετά μεγάλος (σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα που έχει ελάχιστους μόνιμους κάτοικους) . Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθυσμός της Χάλκης ήταν περίπου 2000 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις τριακόσιοι κάτοικοι

Κυρίως κατά το Μεσαίωνα αλλά ακόμα και λίγο μετά τον Μεσαίωνα, η απειλή των πειρατών ανάγκασε τους κατοίκους να ζουν μακριά από τη θάλασσα, στα βουνά, στο Χωριό. Η ταλαιπωρία της ενασχόλησης με την αλιευτική βιομηχανία, ενώ ζούσαν στα βουνά ήταν πολύ μεγάλη με άμεσο αποτέλεσμα να δυσχαιρένουν οι συνθήκες ζωής και να μειώνεται συνέχεια ο πληθυσμός.

Στο τέλος του 13ου αιώνα,η Χάλκη εξακολουθεί να ακολουθεί τα βήματα της Ρόδου, και λήφθηκε από τους Τούρκους το 1522. Το νησί παρέμεινε υπό την κυριαρχία τους μέχρι το 1912, όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν επιτυχώς και προσάρτησε τα νησιά της Δωδεκανήσου. Το 1948, η Χάλκη τελικά επανενταχθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα.

1 σχόλιο: